Începe elaborarea proiectelor pentru programul Noul Fermier !
Dacă până acum, aveam motive să nu întreprindem ceva, în domeniul agricol din lipsa finanțării, acum avem o șansă unică! Pentru a spori sprijinul pentru fermele la scară mică, deputații europeni au elaborat un mecanism care să canalizeze banii de la beneficiari mari, mai stabili, la alții mai mici și mai ales la cei noi.
Distribuția mai echitabilă a fondurilor UE !
Statele membre sunt obligate să aloce un procent foarte mare din pachetul național de plăți directe către sprijinul fermierii mici și mijlocii. Cu toate acestea, capitalele naționale ar putea utiliza și alte mijloace pentru a distribui fondurile UE în mod echitabil. Aceștia ar putea, de exemplu, să instituie un mecanism pentru a reduce plățile anuale directe către fermieri mari cu până la 85%, limitându-le la 100 000 EURO, fapt ce va crea un fond disponibil pentru fermele noi și mici.
Țările UE ar putea utiliza cel puțin 3% din plățile directe combinate și bugetele de dezvoltare rurală pentru a sprijini noii fermieri. Completarea pe hectar ar trebui acordată pentru primii cinci ani de la aplicarea să. Sprijinul pentru noii fermieri ar putea fi acordat din finanțarea dezvoltării rurale, iar statele membre ar putea sprijini investițiile noilor fermieri ca prioritate.
– Ce este o fermă mică ?
Peste trei sferturi din exploatațiile agricole din Uniunea Europeană sunt mici – sub 10 hectare – un număr mare fiind sub 5 hectare. O fermă mică porneşte de la o jumătate de hectar de plantație agricolă, sau de la 20 de capete de animale mari (vaci, cai, asini, etc..), 50 de animale mici (oi, capre), păsări mari 30 (struţi), păsări mici 200 (curcani, găini, rate, gâşte, fazani, etc…) Terenul poate fi proprietate personală, sau poate fi închiriat pe termen lung și trebuie să aibă destinaţia pentru agricultură.
– Care este procedura de solicitare de fonduri ?
Se face pe bază de solicitare la depunerea unui proiect simplificat !
– Câţi bani se pot primi ?
Până în 200.000 Euro!
– Ce tipuri de activităţi sunt eligibile ?
Vezi o listă a potenţialelor activităţi AICI !
– Care sunt riscurile în cazul nefericit când activităţile nu merg bine ?
Nu sunt, banii sunt nerambursabili şi dacă sunt utilizaţi conform regulilor de proiect nu sunt riscuri !
– Sunt activitățile de acvacultură eligibile ?
Da, sunt !