„Creșterea Creveților de Apă Dulce Litopenaeus vannamei în România”
Industria globală de creștere a creveților s-a extins semnificativ, iar producția a crescut pentru a satisface cererea tot mai mare de proteine de înaltă calitate la prețuri accesibile. Odată cu această expansiune, sistemele de producție intensivă au ajuns și în România.
Sistemele de tehnologie Biofloc (BFT) sunt destul de puțin cunoscute, câștigând inițial recunoaștere doar datorită utilizării lor ca instrument de management al calității apei. Deși compoziția bioflocului variază considerabil în funcție de disponibilitatea luminii, aportul de carbon și populația de microorganisme, sistemele BFT sunt în general descrise ca un sistem cu bacterii heterotrofe, alge, detritus și multe alte microorganisme prezente.
Deși se știe deja că creveții sunt omnivori și pot consuma alge și alte organisme prezente în sistemul de cultură, această contribuție nu a fost cuantificată sau luată în considerare cu acuratețe în majoritatea protocoalelor de hrănire.
Într-un studiu recent, am demonstrat contribuția algelor și a altor agregate biologice (denumite adesea „productivitate naturală”) prezente în sistemele de creștere a creveților.
Mai multe informații despre acest tip de acvacultură sunt disponibile în cartea intitulată: